Blog

Jakie są rodzaje lodów i dlaczego warto wybrać te rzemieślnicze?

Jakie są rodzaje lodów i dlaczego warto wybrać te rzemieślnicze?

Lody, już od dzieciństwa, są jednymi z naszych ulubionych słodyczy, po które sięgamy nie tylko latem. Zwłaszcza za sprawą lodów rzemieślniczych, chętnie próbujemy ich także jesienią i zimą, ze względu na ciekawe sezonowe smaki. Wybierając lody do oferty naszej...

Wpływ sztucznych barwników na produkty spożywcze

Wpływ sztucznych barwników na produkty spożywcze

Podczas obróbki technologicznej barwa zanika, co wpływa na atrakcyjność posiłku/produktu. Dodawanie barwników do produktu wpływa na przywrócenie pożądanej barwy. Warto jednak pamiętać, że ilość barwnika nie może zagrażać życiu człowieka. Wyróżniamy barwniki naturalne...

Różnice w kuwetach GN a pojemnikach pozzetti

Różnice w kuwetach GN a pojemnikach pozzetti

Przechowywanie lodów jest tak samo ważne jak ich proces produkcji. Sposób magazynowania wpływa bezpośrednio na jakość. Dotyczy to nie tylko deserów lodowych, ale także wszystkich innych produktów spożywczych. W naszej ofercie rekomendujemy dwie możliwości...

Wpływ polepszaczy smaku w produktach

Wpływ polepszaczy smaku w produktach

Na co dzień spotykamy się z polepszaczami smaku. Wydaje nam się, że są bardzo chemiczne i toksyczne. Jednak czy faktycznie tak jest?  Przyjrzymy się im dokładnie i wyciągniemy należyte wnioski. Zobaczymy jaki wpływ mają zarówno na produkty jak i na osoby...

Które smaki lodów należą do tych kwaśnych?

Które smaki lodów należą do tych kwaśnych?

Za smak odpowiadają kubki smakowe, które znajdują się na języku. Istnieje 5 rodzajów smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny oraz umami.  Czy lody zawsze są słodkie? W większości tak! Lody występują głównie w słodkich odsłonach. Gdy kilkanaście lat temu na rynku...

Jakie dodatki do lodów należy mieć?

Jakie dodatki do lodów należy mieć?

Na idealne lodowe desery składa się nie tylko umiejętność kompozycji smaków, które ze sobą współgrają, ale także ich sposób podania i dobranie dodatków.W tym artykule skupimy się na dodatkach, jakie warto posiadać w swoim lokalu.  Dodatki do lodów możemy...

Jakie wyposażenie musimy kupić, aby sprzedawać lody?

Jakie wyposażenie musimy kupić, aby sprzedawać lody?

Planując utworzenie lodziarni należy przygotować się na koszty związane z niezbędnymi urządzeniami, które pozwolą nam na prowadzenie biznesu i odpowiednie przechowywanie produktów.  Pierwszą rzeczą, która jest wymagana to zamrażarka do lodów. Powinna znajdować...

Oryginalne smaki lodów

Oryginalne smaki lodów

Różnorodność smaków, jakie oferujemy jako producent lodów rzemieślniczych jest bardzo duża. Chcielibyśmy przybliżyć Państwu ofertę naszych kombinacji i przedstawić te, które urzekają naszych klientów.  W sprzedaży posiadamy lody mleczne, sorbety, lody wegańskie i...

Jakie smaki lodów ludzie kupują najczęściej?

Jakie smaki lodów ludzie kupują najczęściej?

Przy sprzedaży lodów warto wiedzieć jakie smaki lodów nasi klienci kupują najczęściej. Jeżeli prowadzą Państwo biznes dłuższy czas, z pewnością posiadacie takie dane. W przypadku, gdy jest to nowy lokal warto wspomóc się informacjami ogólnodostępnymi. W związku ...

Jakie wymagania powinien spełniać pracownik sprzedający lody?

Jakie wymagania powinien spełniać pracownik sprzedający lody?

Podstawą dobrej firmy jest jej personel. W sektorze gastronomicznym jest to szczególnie ważne, ponieważ to oni tworzą wizerunek marki i mają bezpośredni kontakt z klientem. Dlatego warto poświęcić odpowiedni czas na budowanie swojego zespołu. Są jednak pewne...

Zagrożenia przy sprzedaży lodów – Salmonella.

Zagrożenia przy sprzedaży lodów – Salmonella.

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Poza pięknym lokalem i odpowiednim wyposażeniem, musimy uważać na zagrożenia w formie chorób bakteryjnych, czy wirusowych. Dziś przyjrzymy się Salmonelli. Zakażenie Salmonellą jest powszechną chorobą...