Proces wytwarzania lodów niewiele się zmienił, odkąd został wynaleziony w 1843 roku.
Lody stały się popularne w Stanach Zjednoczonych po II wojnie światowej. W 1843 roku amerykański lekarz, dr Jacob Farrar, wynalazł i opatentował to, co dziś nazywamy „mlekiem lodowym” lub „sorbetem”. Jego wynalazek został przypadkowo stworzony przez zamrożenie lodu solą zamiast używania słonej wody do wytwarzania bloków lodowych w celu ochłodzenia.
Doprowadziło to do powstania nowego rodzaju żywności o nazwie „Sherbert”, która jest po prostu mrożonym mlekiem o smaku soku owocowego lub ekstraktu. Amerykańskim akcentem było dodanie mleka, cukru i jajek
Przygotowanie kremowych i pysznych rzemieślniczych lodów nie jest łatwym zadaniem. Do ich wytworzenia potrzeba wielu składników, ale przyjrzyjmy się najważniejszym (bazowym) z nich i zobaczmy, co potrafią:
- Mleko – główny składnik w produkcji lodów naturalnych, dzięki któremu są kremowe i pyszne. Zawiera zarówno białka, jak i tłuszcze, które są niezbędne do nadania produktowi końcowemu bogatej, gładkiej konsystencji.
- Śmietanka – zawiera więcej tłuszczów niż mleko, dzięki czemu daje gładszą, bardziej aksamitną konsystencję.
- Cukier – stosowany jako konserwant, aby uniknąć fermentacji i zwiększyć słodycz lodów po zmieszaniu ze śmietaną.
Produkcja lodów naturalnych jest możliwa tylko przy prawidłowym wymieszaniu tych trzech składników do momentu zestalenia. Dzięki temu procesowi lody mogą być podawane w odpowiedniej temperaturze.
Dokładamy wszelkich starań, aby lody Sweet Lód zadowalały wszystkich naszych zainteresowanych.