Lody, już od dzieciństwa, są jednymi z naszych ulubionych słodyczy, po które sięgamy nie tylko latem. Zwłaszcza za sprawą lodów rzemieślniczych, chętnie próbujemy ich także jesienią i zimą, ze względu na ciekawe sezonowe smaki.
Wybierając lody do oferty naszej cukierni lub lodziarni, powinniśmy wiedzieć, co charakteryzuje poszczególne rodzaje lodów, i dlaczego wśród klientów widać trend sięgania po lody rzemieślnicze.
Jakie są rodzaje lodów?
- lody włoskie – serwowane ze specjalnego automatu, o delikatnej konsystencji, podawane w formie zakręconego stożka w wafelku,
- lody amerykańskie – od włoskich różnią się konsystencją – są mniej napowietrzone, bardziej zmrożone, możemy je dostać w zmiksowanych smakach,
- sorbety – mrożony mus ze świeżych owoców,
- mrożone jogurty – desery jogurtowe z różnymi dodatkami pozwalającymi uzyskać ciekawe smaki.
A czym są lody rzemieślnicze?
Lody rzemieślnicze to lody własnej produkcji, oparte na oryginalnej recepturze, do produkcji których wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki – dlatego często są nazywane lodami naturalnymi.
W odróżnieniu od lodów przemysłowych, nie zawierają żadnych półproduktów, zagęszczaczy, związków przedłużających ich termin do spożycia, czy sztucznych barwników – swoje kolorowe barwy zawdzięczają naturalnym dodatkom, takim jak owoce, warzywa, czy orzechy.
Ich baza jest bardzo prosta – składają się z mleka, jaj, śmietanki i cukru. Lody rzemieślnicze charakteryzuje ich konsystencja – są ciężkie, kremowe i mało napowietrzone.
Dlaczego warto wybrać lody rzemieślnicze?
- są zdrowsze, ponieważ są produkowane z naturalnych produktów spożywczych,
- bazują na oryginalnej recepturze, dzięki czemu mają swój własny, niepowtarzalny smak,
- wykorzystywanie sezonowych produktów jako dodatków, zapewnia stałą możliwość tworzenia nowych smaków.
W ofercie Sweet Lód znajduje się aż 260 smaków dostępnych sezonowo – w formie lodów mlecznych i sorbetów, również w wersjach bezcukrowych i wegańskich.