Podstawowe smaki lodów, jakie musisz posiadać w swoim lokalu.

W dzisiejszych czasach jest bardzo rozwinięty przemysł lodziarski. Szeroka gama smaków dostępnych lodziarniach rozmieszczonych w każdej miejscowości robi wrażenie na każdym smakoszu. Desery lodowe posiadają różne kombinacje zaczynając od słodkich schoko bons do wytrawnego whisky. Jednak często klienci lodów wybierają te najbardziej podstawowe smaki lodów. Pojawia się więc pytanie, które ze smaków należą do tej grupy? Jakie smaki lodów trzeba mieć na swojej liście “must have” w lokalu?


Jako producent rzemieślniczych lodów przedstawiamy wam listę 5 podstawowych smaków lodów, których nie może zabraknąć w Twoim lokalu:
– śmietanka,
– czekolada,
– truskawka,
– wanilia,
– bakalie.


Śmietanka to smak, który zna chyba każdy z nas. Są one klasyczne, lekkie, a na dodatek łagodne w smaku. Wybór dla smakoszy mlecznych lodów, którzy nie lubią kombinacji i dodatków.


Bakalia – to połączenie orzechów i suszonych owoców z lodami śmietankowymi. Wyróżniają się kremową konsystencja i mlecznym smakiem. Ważnym aspektem przy tym wyborze jest lista alergenów i składników, które są zawarte w lodach. Miłośnikami smaku bakalii zazwyczaj liczą się ze składnikami zawartymi w deserze, jednak warto być przygotowanym na ewentualne pytania.


Lody czekoladowe, kto ich nie lubi? To właśnie w nich możemy poczuć wyrazisty smak kakao, który jest połączony z aksamitną śmietanką. Produkty bazowe się nie zmieniają. Jedynym dodatkiem jest właśnie kakao, które diametralnie zmienia smak lodów, przy czym pozostawia kremową konsystencję.


Jeśli chodzi o truskawkę to mamy do wyboru lody mleczne lub sorbet. Lody mleczne są zdecydowanie delikatniejsze niż sorbet. Klienci wyczują tu oprócz samej truskawki także smak kremowej śmietanki. Dodatkowym atutem lodów truskawkowych są kawałki truskawek, które są zawarte w naszych kuwetach. Jeśli chodzi o wariant -sorbet to jest to opcja bardziej orzeźwiająca, która nie zawiera w sobie śmietanki. Nie jest kremowa, a bardziej zmrożona. Lody rzemieślnicze typu sorbet truskawkowy idealnie sprawdzą się na letnie upały i pozwolą ukoić wysokie temperatury dla klientów w różnym wieku.


Wanilia – smak, który kojarzy nam się nie tylko z deserami lodowymi, ale także z lodami z poprzedniej dekady. Opcja bardzo klasyczna i podbijająca serca wszystkich smakoszy. Lody rzemieślnicze waniliowe to słodkie, mleczne, a zarazem kremowe lody z nutą aromatycznej wanilii.

Warto pamiętać o dodatkach do lodów takich jak sosy, posypki czy wafelki. Mimo podstawowych smaków, klienci bardzo często komponują desery według własnych upodobań.


Najlepiej aby te wszystkie lody były naturalne i najlepszej jakości, dlatego zachęcamy Państwa do wyboru rzemieślniczych lodów Sweet Lód. Zapraszamy do kontaktu.